Вече писахме защо е необходимо всяка една фирма да има свой уеб сайт. Но каква е ползата от бизнес сайта без оптимизация за търсещи машини? Нищо. Ако страницата ви не излиза сред първите резултати в Google по определена ключова дума, то това означава, че е почти невъзможно потребителите да попаднат на нея. Което от своя страна значи, че след като никой не ви посещава, сайтът ви е излишен.

Именно затова всеки уважаващ себе си предприемач използва услугата SEO оптимизация. Това представлява съвкупност от техники и методи, която цели да изкара сайта ви сред първите позиции в търсачките. Ако например вие продавате компютри в Пловдив, една от вашите ключови думи за оптимизиране трябва да бъде „компютри Пловдив” или „продажба на компютри Пловдив”. Това е и работата на SEO специалиста – след като потребителите въведат някоя от тези ключови фрази, вашата страница да им излезе на първи позиции.

Това има няколко ефекта – по този начин вие сте много по-близо до потенциалните си клиенти, вероятността те да прегледат сайта ви е огромна, а шансовете ви те да закупят стока от вас се увеличава многократно. От друга страна авторитетът ви в бранша се увеличава и изграждането на партньорска мрежа е значително по-лесно, защото кой не би искал да е партньор с фирма, която разполага с голям брой клиенти. На трето, но не по-малко важно място, е имиджът на компанията ви. След като вложите пари в оптимизация на вашия сайт и той винаги и по няколко ключови думи се класира в SERP-а на Google, няма как това да не даде своето отражение и върху бранда ви. Това съзнателно или подсъзнателно поражда респект към вас и стоките/услугите, които предлагате и клиентът си казва „Тази фирма държи на бизнеса си, значи предлага нещо качествено”, което неминуемо довежда до печалба, дори редовни клиенти за вас.

В България все още много бизнесмени не са склонни да инвестират в SEO оптимизация, защото смятат, че не е възможно продажбите чрез онлайн присъствието им да донесат съществени приходи, но това е голяма грешка. В XXI век технологиите се развиват много бързо и електронния бизнес заема все по-важна роля в тях. Затова, ако в момента не сте сигурни дали бихте вложили пари в оптимизация на сайта си – не се колебайте, а действайте.